Reflecție în urma ”Metamorfozei”

Reflecție în urma ”Metamorfozei”

Transformarea tânărului Gregor Samsa într-un gândac poate să fie o metaforă pentru alienarea produsă de muncă, mai ales una care nu îi aduce celui care o exercită nicio altă satisfacție în afară de cea materială. Omul pare să-și piardă demnitatea umană dacă nu își îndeplinește menirea și se poate metamorfoza ( simbolic ) într-o vietate inferioară, fără urmă de măreție sau gravitate.

Înstrăinându-se de frumusețea umană – de altfel, de sorginte divină – prezentă în fiecare dintre noi, individul începe să caute alinare, mai întâi, în sânul familiei, chestiune care se produce firesc, natural, aproape organic. Goana lui după grija și compasiunea membrilor familiei nu este altceva decât o goană după Iubire, o forță transcendentă, capabilă se reînvie armonia spirituală pierdută.

Bifurcarea drumului

Drumul se poate bifurca aici: fie familia oferă ceea ce individul cere și, astfel, se poate atinge un echilibru, fie cel în cauză este nevoit să caute în altă parte. Desigur, în nuvela lui Kafka nu se întrevede nicio soluție – ba chiar se așteaptă ca restabilirea lucrurilor să se întâmple de la sine – așa încât cel care fusese cândva voiajorul comercial Gregor Samsa se prăbușește definitiv, pierind în recenta ipostază de gânganie, adică dezumanizat.

Însă în lipsa unui ajutor dăruit de apropiați, o persoană alienată, depărtată de umanul din ea, poate și trebuie să încerce să găsească sprijin altundeva. Un exemplu ar putea fi Biserica, acolo unde, pe lângă comunitatea deja formată, omul se poate întâlni, prin credință, cu Dumnezeu. Altă cale de evadare din strânsoarea care îl ține captiv pe suferind poate fi reprezentată de grupurile concentrate în jurul acelorași interese pe care le are și individul, asociații libere de oameni, în cadrul cărora poate fi redobândită înflorirea sufletească.

Nu susțin că cele trei posibilități de rezolvare a problemei înstrăinării se exclud reciproc, ci dimpotrivă, cred că pot fi îmbinate inteligent. Esențial este ca nevoia de transcendent, înscrisă în natura umană care este de neschimbat, să fie împlinită, întrucât consecințele contrariului sunt dintre cele mai sumbre.

Article categories

About author

No Comments

forum No comments yet

You can be first to leave a comment

Write a comment

Your data will be safe! Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.

menu
menu