• Homepage
  • Blog
  • Interviu cu Flavius Simion: Despre „Resurecție”

Interviu cu Flavius Simion: Despre „Resurecție”

Interviu cu Flavius Simion: Despre „Resurecție”

Știți rubrica accea Întâlniri cu scriitorii (unde scriu din an în Paște, recunosc!)? Ce-i drept, aș scrie mai des, dar nu-mi permite timpul să merg la atâtea lansări pe cât aș vrea. Dar nu despre asta voiam să vă vorbesc astăzi. Am zis că-i interesant să mai public și câte-un interviu din când în când. Așa mi-a venit ideea noii rubrici: De vorbă cu scriitorii – unde sper să fiu mai harnică decât în secțiunea mai sus menționată.

Pe Flavius Simion, autorul romanului Resurecție l-am cunoscut super întâmplător. Când am început să adaug creații de-ale fotografilor români pe site, am dat de o poză cu un băiat așezat la o masă de scris și mi-am zis că poza-i numai bună pentru articolul Nu uita că ea a fost cel mai bun lucru care ți s-a întâmplat. Habar n-aveam cine era băiatul din poză când m-am trezit cu o cerere de prietenie de la el. Și mare mi-a fost surpriza când am aflat că este scriitor și lucrează de zor deja la primul său roman. Coincidențele s-au ținut lanț și am descoperit și că este boboc în aceeași facultate unde eu am trecut deja în al doilea an de studiu. Și de aici și până la a-i solicita un interviu a fost doar un pas.

Despre Resurecție, romanul de debut al lui Flavius, am să-l las pe el să vorbească. Va veni, desigur, și rândul meu, însă asta după lansarea din luna decembrie, la care abia aștept să particip.

Ești foarte tânăr și, totuși, în curând vei publica primul tău roman. Cum ți-ai dat seama că vrei să scrii un roman?

Nu mi-am dat seama. La inceput au fost doar niste ganduri asternute pe hartie. Chiar imi amintesc cand i-am spus Biancai, surorii mele, ca am inceput sa scriu o poveste noua si  dupa vreo 50 de pagini scrise m-a intrebat ce fel de poveste-roman scriu. :)) Mereu mi-am dorit sa scriu un roman, insa nu m-am gandit ca Resurectie va fi debutul meu.

Foarte pe scurt, despre ce este vorba în roman? De ce crezi că oamenii ar trebui să-l citească?

Romanul acesta este dupa parerea mea un „ocean larg plin de emotii”. Asa imi place sa-l numesc. Andi, personajul principal, este diagnosticat cu cancer si, din acel moment, viata lui se schimba complet. Invata sa traiasca, invata sa iubeasca si sa isi valorifice timpul. Nu am scris un roman de duzina, sau un roman care sa fie de consum. Am scris un roman care incearca sa aline ranile si sa vindece cicatrici facute in timp. Noi suntem in cautarea fericirii, insa ea trece pe langa noi fara sa o simtim, de aceea cred ca oamenii au nevoie sa citeasca Resurectie, pentru a intelege tristetea si fericirea.

La ce te-ai gândit când ai ales titlul romanului?

Resurectie, sau altfel spus trezire, readus la viata, este pentru generatia in care noi ne plafonam. Exista lucruri mult mai importante decat problemele noastre minore, de aceea avem nevoie de o trezire. Unii chiar au nevoie sa fie „readusi la viata”.

Există scriitori și opere care te-au influențat?

Desigur. Cu totii suntem influentati voluntar sau involuntar de anumite opere. Va suna banal, insa eu am inceput sa scriu prin 2008 din dorinta de a continua saga mult cunoscuta a scriitoarei J.K.Rowling. Dar stilul meu cred ca a fost modelat mai mult dupa autori precum Kafka sau John Saul si J.D.Salinger.

Ești student la Jurnalism în anul I. Ce te-a îndemnat să alegi această facultate? Îți dorești să lucrezi în domeniu pe viitor?

Mereu mi-am dorit sa profesez in acest domeniu, inca imi doresc foarte mult. Consider ca avand o pasiune pentru literatura si teatru ma mulez perfect pentru aceasta meserie. Mi-ar placea sa lucrez intr-o redactie, fie ea de televiziune sau pentru presa scrisa. Dar televiziunea imi surade cel mai tare.

De ce ai ales să publici la Ed. Celestium?

Am gasit aceasta editura pe Facebook si cand am citit despre ei am spus: „AICI TREBUIE SA AJUNGA RESURECTIE!” Am vazut in aceasta editura un viitor. Iar apoi am primit incredere si pot spune ca oamenii care ma ajuta, in special Ioana Dumitrachescu, sunt niste persoane minunate care fac tot posibilul sa te faca multumit pe tine ca scriitor si sa te simti important. Si ca Editura, eu simt ca ei isi doresc sa aduca oamenilor in maini cuvinte alese cu atentie de autorii lor.

Cum au primit prietenii și cei apropiați ție vestea că vei fi publicat? Ai avut parte de susținere din partea lor?

Multi stiau ca eu scriu, cativa stiau ca lucram la un roman, insa nimeni nu stia ca imi doream sa il public atat de repede. Imi amintesc ca atunci cand mi-a fost acceptat manuscrisul eram in oras cu prietena mea cea mai buna si am sarit in picioare de pe banca de fericire. J) Deci ea a fost prima care a aflat si apoi familia mea, mai intai sora mea,  Bianca, de la care am primit cea mai importanta sustinere si imediat dupa asta si  parintii mei. Inca nu imi vine sa cred ca in sfarsit ma vad publicat si ca sunt atat de incurajat de atat de multe persoane minunate!

Ești un scriitor organizat, lucrezi după schițe, planuri și un program fix sau, dimpotrivă, te lași purtat de val atunci când scrii și-ți lași imaginația la joacă?

Sincer, pentru Resurectie nu am folosit schite, am lasat emotiile sa ma inunde si totul a decurs de la sine. Am inceput sa lucrez la noul meu roman si pot spune ca pentru acesta am deja zece schite.

A existat vreun moment în care ai vrut să abandonezi lucrul la roman? Ce te-a motivat să nu o faci?

Cred ca a fost un moment de neincredere mai mult, nu m-am oprit niciodata din lucrul la roman. Insa eu nu am scris pentru mine, ci pentru cititori si oameni care pot simti cuvintele mele. Si ar fi fost cel mai egoist lucru sa incetez sa scriu.

Sunt convinsă că mulți tineri care vor să-și publice cărțile, te vor privi ca pe un model. Ce le-ai transmite dacă ai putea să o faci?

Model…pff. Cred ca e cam mult spus asta dar le-as sugera, de fapt le-as ordona sa aiba incredere in ei, in cartile lor si cel mai important in sufletele lor. Si sa nu uite ca toate au timpul lor. Si daca au pierdut increderea in ei sa imi trimita un mesaj, pentru ca eu am ce sa le spun si sa le impartasesc din reusitele si esecurile mele. Dacă vreți să aflați mai multe despre roman, să citiți fragmente sau, de ce nu, să vorbiți cu Flavius, îl găsiți pe pagina de facebook a romanului: Resurecție – Flavius Simion

Article categories

About author

No Comments

forum No comments yet

You can be first to leave a comment

Write a comment