Faruri personalizate dupa ochiul uman

Pentru fanii filmului „Odiseea spatiala” al lui Stanley Kubrick, se pare ca producatorii de la General Motors pregatesc ceva similar. Ochiul inteligent care poate comunica in exterior, dar si cu membrii echipajului, ar putea fi implementat pe viitoarele modele de autoturisme Opel. Este o noua dovada a transpunerii in realitate a unor idei SF pe care am crezut ca le vom vedea doar in carti sau in filme. Aparent, compania care comercializeaza autoturiemele marcii in Regatul Unit spun ca vremurile in care lumina farurilor va putea fi directionata de ochiul soferului nu sunt departe. Astfel, producatorii sistemelor de iluminat de la Opel spun ca s-au concentrat mult in ultima perioada pe conceptual controlului directiei si intensitatii luminii bazandu-se pe capaciatea ochilor soferului de a privi in jur, din habitaclu.

La modul simplist, vorbim despre o camera video este amplasata in interiorul autovehiculului.

Prin intermediul unui software sofisticat si a unei suite de senzori periferici cu infrarosu si foto-diode, acest ochi magic este capabil sa scaneze ochii conducatorului auto de mai mult de 50 de ori pe secunda pe timp de noapte. Folosind un algoritm complicat, sistemul este capabil sa determine locul spre care conducatorul auto isi indreapta privirea, iar apoi face ajustarile orizontale si verticale ale luminilor farurilor. La prima vedere, nu este nimic complicat in asta. Aceasta este insa doar impresia celor care cred ca lucrurile se rezova cat ai bate din palme.

Prima si cea mai mare problema intampinata de inginerii de lumini de la Opel o reprezinta tendinta naturala a ochiului uman de a sari de la un punct focal la altul. Din acest motiv, inginerii companiei automobilistice sustin ca au dezvoltat un algoritm sofisticat de baleiere, care asigura o stabilitate in urmarirea privirii de-a lungul conului de lumina produs de faruri. Aceasta ne asigura ca lumina farurilor masinii este proiectata in directia de mers, chiar daca atentia soferului este distrasa, chair si pentru o fractiune de secunda, spre un alt obiectiv.

Un alt punct de interes legat de noua tehnologie Opel este legata de farurle AFL cu lampi adaptabile, care vor fi inlocuite pentru prima oara de producatorul european cu sistemul LED in matrice, acest lucru fiind de astepat sa se intample in aproximativ un an si jumatate.

Prin urmare, ne putem astepta ca viitoarea generatie de sisteme de iluminat sa lucreze pe baza sistemului implementat de Opel, prin camera sa video, capabila sa coreleze imaginile din exterior cu cele percepute de ochiul uman.

 

Article categories

About author

No Comments

forum No comments yet

You can be first to leave a comment

Write a comment