Din ce este alcatuit un stetoscop?

Stetoscopul este un instrument medical care la prima vedere pare a fi destul de simplu, insa trebuie mentionat ca nu este deloc asa. Per ansamblu, stetoscopul este un instrument medical destul de complex, care cu adevarat poate diagnostica o serie de afectiuni la nivelul plamanilor si al inimii. Acest instrument medical, dupa cum stim cu totii, este de nelipsit din orice cabinet medical. De-a lungul timpului, odata cu evolutia medicii, au evoluat si stetoscoapele, astfel ca astazi se pot gasi pe piata fel si fel de stetoscoape, care mai de care mai performante. Bineinteles, trebuie spus ca si preturile stetoscoapelor variaza in functie de producatorul acestora si de performantele lor. Pe piata, exista diferite modele de stetoscoape, realizate de diversi producatori, insa nu toate dintre acestea sunt performante. Tocmai din acest motiv trebuie mentionat si faptul ca pe piata exista stetoscoape care sunt de o calitate foarte slaba si care nu au o precizie destul de buna si nici o durata de viata mult prea mare. Chiar daca preturile acestor stetoscoape de slaba calitate sunt unele destul de mici, este recomandat ca ele sa fie evitate, deoarece performantele lor sunt unele minime.

Pentru cei care se uita la stetoscoape si nu stiu din ce sunt alcatuite acestea, trebuie spus ca partile lor componente sunt: bratele, olivele auriculare, bratele metalice, diafragma reglabila, stemul, tubul si piesa de auscultatie sau capsula.

Anatomia unui stetoscop

De obicei, bratele unui stetoscop sunt confectionate din metal, iar pe acestea este asezat tubul stetoscopului. Aceste brate sunt compuse din doua tuburi metalice, care sunt legate intre ele printr-o piesa de legatura, fiind prevazute cu olive auriculare. Olivele auriculare ale unui stetoscop pot fi moi si tari, insa este recomandat ca ele sa fie moi, pentru ca astfel se poate asigura un comfort mai mare si chiar o durabilitate mai mare. Bratele metalice sunt piesele de care sunt legate olivele auriculare. Diafragma reglabila poate alterna intre modurile de operare clopot si diafragma destul de simplu, pentru asta nu trebuind decat sa se modifice presiunea asupra piesei de auscultatie. Stemul reprezinta piesa de legatura dintre tubul si capsula unui stetoscop. Cat despre tubul unui stetoscop, putem spune ca acesta este realizat de obicei din policlorura de vinil, iar aici ma refer strict la stetoscoapele modern. Piesa de auscultatie sau capsula este partea componenta a unui stetoscop, care se pozitioneaza pe zona care urmeaza sa fie ascultata.

In concluzie putem spune ca oricine doreste sa isi achizitioneze un stetoscop, pentru a-l folosi in diferite scopuri, trebuie macar sa cunoasca despre acesta lucrurile mentionate mai sus, pentru ca numai asa va stii din ce este alcatuit un stetoscop si cum sa il utilizeze pe acesta in conditii optime.

Article categories

About author

No Comments

forum No comments yet

You can be first to leave a comment

Write a comment