• Homepage
  • Blog
  • “Anul în care te-am întâlnit”, de Cecelia Ahern – Review Complet

“Anul în care te-am întâlnit”, de Cecelia Ahern – Review Complet

“Anul în care te-am întâlnit”, de Cecelia Ahern – Review Complet

Să presupunem că vine Crăciunul, dar, în loc de un cadou mult așteptat, primești sau, mai degrabă, pierzi locul de muncă. Nu banii sunt o problemă, căci ești plătit să nu-ți găsești un alt job în următorul an, ci… timpul liber. Dacă până acum nu știai cum să-ți împarți sarcinile în cele câteva ore libere, acum nu ai idee ce să faci cu multele ore care te găsesc fără ocupație.

În aceeași situație este pusă și Jasmine, eroina romanului Anul în care te-am întâlnit de Cecelia Ahern. Dedicată în parte job-ului, în parte surorii care suferă de sindromul Down, tânara abia dacă-și cunoaște vecinii. Schimbarea care se produce în viața ei este majoră. Încearcă să-și umple timpul cu ieșiri cu prietenii de mult uitați și, ajunge chiar să-și amenajeze grădina din fața casei cu ajutorul surorii sale. Astfel, îl cunoaște mai bine pe Matt, vecinul ei vedetă pe care-l urăște din tot sufletul.

Ai tot ce nu-mi place la un om. Părerile, punctele de vedere, discuțiile care pretind că rezolvă probleme, dar nu fac decât să incite la furie și să încurajeze comportamentul de turmă.

Matt Marshall, realizatorul unei emisiuni radio cunoscute, dar și extrem de criticate, este proaspăt demis din funcție, din pricina unui scandal sexual. Părăsit de soție, el își înneacă amarul în alcool, spectacol la care Jasmine devine părtașă cu sau fără voia ei. Antipatia pentru vecinul de vis-a-vis nu se trage de la acest incident însă, ci are rădăcini mai vechi, care vor fi dezvăluite ceva mai târziu.

Cu toate că antipatia reciprocă pe care și-o poartă tinde să-i țină despărțiți, cei doi ajung prieteni și descoperă că au mult mai multe lucruri în comun decât ar fi crezut la început. Astfel, se naște o frumoasă și strânsă legătură de prietenie, pe care cei doi sunt capabili să o nege până-n pânzele albe, la nevoie.

Plot-ul cărții „Anul în care te-am întâlnit”

Redescoperirea propriei persoane după pierderea job-ului nu este însă singura tema a romanului. Heather, sora lui Jasmine, suferă de sindromul Down, fapt ce o transformă pe sora ei mai mică într-o persoană extrem de protectivă, gata să sfâșie pe oricine ar vorbi urât de sora sa diferită. Protectivitate care o împinge la greșeli mari, ce-i drept.

Schimbarea care se produce cu Jasmine este una lentă și, adesea, dureroasă, marcată metaforic prin însușirea celor patru anotimpuri asociate cu patru etape ale procesului de vindecare. Considerată o călătorie, schimbarea produsă la finalul unui an, o găsește pe Jasmine ai matură și mai dispusă să-i accepte pe cei din jur exact așa cum sunt. În fond, nu rezultatul este cel care contează, ci ceea ce am învățat pe drum.

Lumea e fascinată de transfomările rapide, de realizările umane sau de măiestria magicienilor. Cât ai bate din palme, ceva se mută de aici dincolo. Dacă ai clipit, ai pierdut. Schimbarea mea n-a fost rapidă și, adesea, transformările lente pot fi dureroase, dar ele se petrec chiar și atunci când nu ne dăm seama de asta. Privim înapoi și întrebăm “Cine era persoana aia?”, apoi ne gândim: “Cine am devenit?” Și care a fost momentul în care am trecut linia, în care o persoană a devenit cealaltă? Dar mulțumită încetinelii noastre ne amintim călătoria, ne dăm seama unde eram, încotro ne îndreptăm și de ce. Destințaia poate fi complet necunoscută, dar suntem recunoscători pentru drum.

Recomand romanul scris de Cecelia Ahern pentru tema principală abordată și pentru acțiunea relativ simplă și presărată cu momente amuzante. Schimburile de replici dintre Matt și Jasmine sunt de-a dreptul savuroase, iar povestea decurge lin, spre un final neașteptat, cel puțin, din punctul meu de vedere.

Articolul de mai sus face parte din campania Anul în care te-am întâlnit… pe tocuri organizată de Literatura pe tocuri și Editura All.

Article categories

About author

No Comments

forum No comments yet

You can be first to leave a comment

Write a comment